Kısaca İnternet Tarihi, Ansiklopediler ve Dakik360

  1. Ana Sayfa
  2. Bilgisayar
  3. Kısaca İnternet Tarihi, Ansiklopediler ve Dakik360

İnternet'in Doğuşu!

İnternet 1950'lerde elektronik bilgisayarların üretilmesiyle başladı. 1970'lere kadar bilgisayarlar arası ağlara damga vuran en büyük teknoloji Arpanet oldu. 1970 yılında ise internet iletişimine TCP/IP protokolü eklenerek günümüzdeki bağlantıların temeli atıldı. Ancak 1986 yılına kadar uzak mesafeli ağ bağlantısı sağlanamadı. 1986 yılında şehirler, ülkeler ve kıtalar arası internet ağının kurulması ve geliştirilmesinin ardından bu teknoloji koşar adımlarla gelişimini sürdürdü. İlk kez 1996 yılında Nokia 9000 Communicater modeline internete bağlanabilme özelliği eklenince bir devrin temelleri atılmış ve mobil internet ortaya çıkmış oldu. DSL ve ADSL teknolojisindeki gelişmeler, ardından da fiber optik kablolarla veri iletimi günümüz internetine son şeklini verdi.

Ancak şu an kullanım alanı tamamıyla sanal dünyalar arası bağlantı aracına dönüşen internet 1990'ların sonuna kadar genel anlamda sadece iletişim ve kişiler arası veri iletimi amacıyla kullanıldı. Doksanlı yıllarda Türkiye'de olmasa da, Dünya'da artık internet yavaş yavaş yaşamın içine girmeye başladı. Alışveriş, ortak portallar, chat siteleri ve giderek farklı amaçlar için açılan web siteleri internetin eskisi gibi olmayacağını gösterdi.

Devlerin Doğuşu ve Getirdiği Problemler

1995'te Yahoo, 1998'de Google kuruldu. Türkiye'de de 1998 yılında kurulan Mynet ve onu takip eden Türkçe portallar interneti her konuda danışılan bir kaynak haline getirdi. 2001 yılında Wikipedia'nın kurulmasıyla kitabın, ansiklopedinin tarihe karışacağı ilan edilmiş oldu. Ancak büyük problem çok daha sonra anlaşıldı; internetteki bilgiler yazılı kaynaklar gibi güvenilir değildi. Yıllar içerisinde hızla gelişen internet teknolojisi, çığ gibi artan web sitesi sayısı ve neredeyse tüm dünyayı kapsayan kullanıcı miktarı beraberinde artık herkesin bildiği çaresiz problemi getirdi; bilgi kirliliği. Bugün internetten her şeye ulaşmak mümkün. Ama yoğun ve kaynaksız; tabiri yerindeyse "uyduruk" bilgi trafiği neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmeyi imkansız kılıyor.

Ansiklopediler Hayatımızdan Çıktı

Halbuki daha milenyum çağının başlarına kadar evlerimizin ve kitaplıklarımızın baştacı olan ansiklopediler, sanki internete dalmış insanlara küsmüş gibi sessiz sedasız kapalı dolaplara, kömürlüklere ve geri dönüşüm tesislerine çekildiler. Gerek eğitim gerekse bilim dünyasında bir konu hakkında bilgi veren bir kimseye sorulacak ilk soru: "Kaynağın nedir?" olacaktır. Haberin ve bilginin doğruluğunu ve değerini şüphesiz ki o haber ve bilginin kaynağı belirler. Hal böyle olunca da sosyal medya olsun, dedi kodu siteleri, lüzumsuz haber siteleri olsun wikipedia da dahil tüm haber ver bilgi sağlayıcıları koca bir soru işaretine dönüştü ve bize de DAKİK360 hareketini başlatmak düştü.

Belki şu an ilkel bir tekerin yuvarlanışı ya da yeni doğmuş bir bebeğin göz rengini bile almamış haline benziyor olabiliriz. Ancak ansiklopedileri multimedya ortamına aktarmanın yıllar sürebilecek bir proje olduğunun farkındayız. Biz buna değeceğini düşünerek ve siz takipçilerden de destek geleceğini ümit ederek yola çıktık. Dakik360 ansiklopedileri videolarla, sizi doğru bilgilerle buluşturacak. Sadece ansiklopedik bilgiler değil, spordan sağlığa, bilimden teknolojiye bir çok farklı kategoride güncel bilgiye de dakik360.com adresimizden ve dakik360 sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz!

24 Ocak 2018