Bal Arıları

  1. Ana Sayfa
  2. Doğa
  3. Bal Arıları

 

Bal arıları çiçekler, meyveler ve sebzeler için tozlaşmayı, bu sayede bitki hayatının devamlılığını sağlayan en önemli canlılardır. Arılar bitki polenlerini bitkilerinin erkek ve dişi bölümleri arasında ileterek meyvelerin ve ürünlerin oluşmasına yardımcı olurlar. Bal arıları koloniler şeklinde kendi ürettikleri ya da insanların yaptığı kovanlarda yaşarlar.

Bir kovandaki arı nüfusu 90.000'e kadar ulaşabilir

Kovan üyeleri 3 gruptan oluşmaktadır. Kraliçeler tüm kovanı idare ederler. Kraliçe arının görevi kovan neslinin devamlılığını sağlayan yumurtlama işlemini gerçekleştirmektir. Aynı zamanda kovandaki diğer arıların davranışlarını düzenleyen kimyasallar salgılar. Bir kovanda yalnızca bir kraliçe arı bulunur. İşçi arıların ise tamamı dişidir ve görevleri kovanı ve petekleri inşa etmek, kovanın besin ihtiyacını karşılamak, kovanı temizlemek ve kanatlarını çırparak kovanın serin kalmasını sağlamaktır. Kovanın dışında ve etrafta gördüğümüz bal arıları genellikle işçi arılardır. Üçüncü grup olan erkek arıların görevi ise kraliçe arıyla çiftleşmektir. Bahar ve yaz aylarında yüzlerce erkek arı kovanda bulunurlar, ancak sonbahar ve kış aylarında kovan hayatta kalma moduna geçtiğinde erkek arılar kovandan kovulurlar. Yaz aylarında etrafta uçuşup duran bu küçük canlılar insanlar için ballarıyla meşhurdur. Fakat arılar balı kış aylarında kovanlarında hayatta kalabilmek için üretirler. Şanslıyız ki bu küçük canlılar ihtiyaçlarının 2 - 3 katı daha fazla bal ürettikleri için bizde bu müthiş lezzetten ve faydalarından mahrum kalmıyoruz.

Peki Kovanda Sadece 1 Tane Bulunan Kraliçe Arı Ölürse Ne Olur?

İşçi arılar petekte bulunan genç larvalardan yalnızca bir tanesini seçerek onu arı sütü dediğimiz özel besinle beslerler. Bu şekilde özel olarak beslenen larva gelişerek kovanın yeni kraliçe arısı olur.

Burada arı sütü demişken şunu belirtmekte fayda var!

İnsanlarda, özellikle kız çocuklarında arı sütünün 12 yaş öncesinde kullanımı sakıncalıdır. Zira arı sütü içerisinde bulundurduğu madde ve enzimler dolayısıyla vücuttaki hormonal dengeyi bozarak erken yaşta ergenliğe geçilmesine sebep olabilir.

Bal arıları uzun mesafeli uçuculardır. Saatte ortalama 25 km. hızla uçabilirler ve kanatlarını saniyede 200 kez çırpabilirler. Bir peteği balla doldurabilmek için yaklaşık 100 Bin kilometre yol katedebilirler. Her arının 170 koku reseptörü vardır, ki bu da onları dünyanın en gelişmiş koku alma duyularına sahip canlılarından biri yapar. Bu reseptörleri kovan için iletişim kurmak ve farklı çiçek kokularını ayırt edebilmek için kullanırlar. Bir işçi arı ortalama yaklaşık 5 - 6 hafta hayatta kalır. Bu süre boyunca ancak bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal üretebilir. Kraliçe arılar ise 5 yıla kadar hayatta kalabilirler. Yaz ayları kraliçe arılar için çok yoğun geçer. Çünkü günde 2500 yumurtaya kadar yumurtlayabilirler. Bal arıları aynı zamanda mükemmel keşif uzmanıdırlar. Buldukları bir yiyecek kaynağı ile ilgili bilgiyi kovandaki arkadaşlarına dans ederek aktarırlar. İşçi arı kovana döndüğünde 8 rakamına benzer bir şekil çizerek bulduğu kaynağın konumunu kovandaki arkadaşlarına aktarır.

Bal Arılarının Sayısı Giderek Azalıyor

Ne yazık ki geçtiğimiz 15 yılda bir çok arı kolonisi hiç bir iz ve sebep bırakmadan ortadan kayboldular. Dünya çapında bir çok ülkede arılar beklenmedik şekilde kovanlarını terk ediyorlar. Dünyanın bazı bölgelerinde bal arılarının nüfusu %90'lara varan oranlarda düşüş göstermiştir.

 

27 Mayıs 2018