B12 Vitamini Eksikliğinin 9 Belirtisi

  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık
  3. B12 Vitamini Eksikliğinin 9 Belirtisi

B12 vitamini, diğer ismiyle kobalamin suda çözünebilen bir vitamin çeşididir. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde, DNA’da ve sinir sistemi fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir. Bu vitamin hayvansal gıdaların çoğunda doğal olarak bulunur. Bunun yanında bazı ekmek çeşitlerinden de elde edilebilir.

Günümüzde maalesef B12 vitamini eksikliğinin sadece yaşlılarda olduğuna dair yanlış bir kanı mevcuttur. Ancak eğer beslenmenizden yeterli miktarda B12 Vitamini elde etmezseniz siz de bu risk grubuna girebilirsiniz.

B12 Eksikliği Risk Grubu:

  • Yaşlılar (50+)
  • Bağırsak operasyonu geçiren ve B12 vitamini emilimi sağlayan bağırsak bölümü alınanlar
  • Metformin içerikli diyabet tedavisi görenler
  • Sıkı Vejeteryan diyetler takip edenler
  • Mide yanmasından dolayı uzun süreli antacid türevi ilaç kullananlar

Maalesef B12 Vitamini eksikliği belirtilerinin bazen kendini göstermesi yıllar sürmekte ve teşhis koyulması zor olabilmektedir. Bazen Folik Asit eksikliğiyle karıştırılmakta ve yanlış tedavi uygulanabilmektedir. B12 seviyenizin düşük olması folik asit seviyesinin düşmesine de sebep olabilir ancak sadece folik asit seviyesini dengelemek B12 vitamini eksikliğini maskelemekte ve teşhis koyulamamasına sebep olabilmektedir.

İşte B12 Vitamini Eksikliğinin 9 Olası Belirtisi

1.Soluk ya da Sararmış Cilt

sarilik01

B12 Vitamini eksikliği olan kişilerde genellikle soluk ya da sararmış bir cilt ve göz yapısı karşımıza çıkar. Buna sebep olan durum B12 Vitamini eksikliği sonucunda vücudun yeterince kırmızı kan hücreleri üretememesidir. B12 kırmızı kan hücreleri üretimini sağlayan DNA yapısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. O olmadan hücre üretimi sağlayan DNA kodlarında eksiklik olabilir. Bu da kırılgan kırmızı kan hücrelerinin bol miktarda üretildiği kemik iliklerinde “megaloblastik anemi” adı verilen bir kansızlığa sebep olur. Bu kırmızı kan hücreleri kemik yapısından vücuda geçiş yapar ve kana karışırlar. Kan dolaşımınızda ve dokularınızda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmazsa doğal olarak cilt renginiz solar. Kan hücrelerinde ki kırılganlık ise bu hücrelerin aşırı bilirubin üretimi sonucu parçalanması anlamına gelmektedir. Bilirubin karaciğerde kırmızı kan hücrelerinin parçalanması için salgılanan hormondur. Kırmızı kan hücrelerinin bilirubinle parçalanması esnasında sarı renkli bir sıvı açığa çıkar ve normal şartlarda bu vücut tarafından atılır. Kanda hem kırmızı hücre seviyesinin düşük olması hem de ona göre salgılanan bilirubin seviyesinin yüksek olması vücutta bu parçalanma esnasında fazladan sarı sıvı birikmesi sebebiyle sarılığa yol açar.

Özetle: Eğer B12 Vitamini eksikliği varsa ciltte solma ve sararma meydana gelebilir.

2. Zayıflık ve Halsizlik

yorgunluk001

Zayıflık ve halsizlik B12 Vitamini eksikliğinin genel belirtilerindendir. Bu da yine vücutta oksijen iletimini sağlayan kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olmasından kaynaklanır. Vücutta yetersiz oksijen iletimi de sizin yorgun ve halsiz hissetmenize sebep olur. Yaşlılarda bu tarz bir eksiklik pernisyöz anemi adı verilen bir tür rahatsızlığa yol açar. Bunun sonucunda aşırı zayıflama, duyu kaybı ve beyinde bilgisel işlemlerin düşmesi gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Pernisyöz anemiye sahip olan insanlarda yeterince B12 vitamini çözümlenemediği için bu tarz sonuçlar doğar.

Özetle: Eğer B12 Vitamini eksikliğiniz varsa vücudunuza yeterince oksijen iletecek seviyede kırmızı kan hücresi üretilemediği için vücudunuzda yorgunluk ve halsizlik meydana gelir.

3. Bacaklarda, El ve Ayaklarda Karıncalanma

Karincalanma01

Uzun süreli B12 Vitamini eksikliğinin en ciddi belirtilerinden biri de sinir hasarlarıdır. Bu hasar uzun bir süreçte oluşur. B12 Vitamini vücutta Myelin denilen salgının üretiminde etkilidir. Myelin ise sinirlerinizin etrafını sarar ve sinirler için koruyucu bir özelliğe sahiptir. Vücutta yeterince Myelin üretilmediğinde sinirler düzenli çalışamaz. Bunun sonucunda el, ayak ve bacaklarda karıncalanma ve iğne batıyormuş hissi ortaya çıkar. Normalde uzun süren kansızlık sonucunda sinirlerde problemler ve karıncalanmalar başlar. Ancak ilginçtir ki hastaların %28’e yakınında hiç kansızlık belirtisi görülmeden bu tarz karıncalanmalar başlayabilmektedir. Karıncalanma hissine birçok rahatsızlık sebep olabilir. Bu yüzden B12 Vitamini eksikliği tek başına karıncalanma hissine sebep gösterilemez.

Özetle: B12 Vitamini sinirlerin düzgün çalışması için büyük öneme sahip olan Myelin maddesinin üretiminde önemli bir rol oynar. B12 Vitamini eksikliği sonucunda oluşan Myelin yetersizliği, sinirlerin çalışmasında oluşan sorunlara ve karıncalanmalara sebebiyet verebilir.

4. Hareket ve Denge Problemleri

dusmekTedavi edilmediği takdirde B12 Vitamini eksikliği sonucu oluşan sinir hasarları, yürüme ve hareket etme problemlerini ortaya çıkarır. Bu da sizin dengenizi, el ve ayak koordinasyonunuzu bozar. Bunun sonucunda düşme ve sakatlanma olayları meydana gelebilir. Bu belirti genel olarak teşhis ve tedavi uygulanmayan 60 yaş üstü insanlarda görülmektedir. Ancak gerekli tedavi ve destek sağlandığında bu problemlerde iyileşme yaşandığı gözlemlenmiştir. Hareket problemleri sadece yaşlılarda değil; uzun süre tedavi edilmeyen B12 Vitamini eksikliğine bağlı olarak gençlerde de görülebilir.

Özetle: Uzun süre tedavi edilemeyen B12 Vitamini yetersizliğinin yol açacağı hasarlar denge problemleri ortaya çıkararak, yürüme ve hareket koordinasyonunu bozabilir.

5. Dil İltihabı ve Ağız Ülseri

Dil iltihabının belirtileri dilde şişme; şekil, renk değişikliği, ağrı ve kızarmadır. Bu rahatsızlık aynı şekilde dilinizin daha pürüzsüz bir hal almasına sebep olabilir. Ağrılı bir süreç olmasından dolayı yeme ve konuşma alışkanlıklarını olumsuz etkileyebilir. Yapılan araştırmalar bu rahatsızlığın sebeplerinden birinin de B12 Vitamini eksikliği olduğu göstermektedir. Bunun yanında ağız içerisinde karıncalanma ve yanma hissine de sebep olan ağız ülseri hastalığı da B12 Vitamini eksikliğinin belirtilerindendir.

Özetle: B12 Vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biri olarak dil iltihabı ve ağız ülseri karşımıza çıkabilir.

6. Nefes Darlığı ve Baş Dönmesi

nefesdarligi

Eğer B12 Vitamini eksikliğine bağlı kansızlık mevcutsa bu özellikle kendinizi zorladığınızda nefes darlığı ve baş dönmesine sebep olabilir. Bu da daha önce belirttiğimiz gibi kırmızı kan hücrelerindeki yetersizliğin kanda ve vücutta taşınan oksijen yetersizliğine yol açmasındandır.

Ancak bu belirtiler sadece B12 Vitamini sonucu ortaya çıkmaz. Baş dönmesi ve nefes darlığı başka rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden bu tür problemlerle karşılaşıldığında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Özetle: B12 Vitamini sonucu ortaya çıkan Anemi(kansızlık), kırmızı kan hücrelerine bağlı oksijen yetersizliği sonucu baş dönmesi ve nefes darlığına sebep olabilir.

7. Bulanık ya da Bozuk Görme

bulanık-görme

B12 Vitamini eksikliğinin belirtilerinden bir tanesi de görmede yaşan bulanıklık ya da bozukluklar olabilir. Bu da uzun süreli B12 Vitamini eksikliği sonucu sinir sisteminde oluşan hasarlardan, görmeyi sağlayan optik sinirlerin de etkilenmesi sonucu meydana gelebilir. Bu hasar gözlerinizden beyninize görüntü sinyallerinin aktarılmasını sağlayan sinir hücrelerinde meydana gelir. Her ne kadar endişe verici olsa da B12 Vitamini desteğiyle engellenebilir ve tersine çevrilebilir.

Özetle: “Nadir durumlarda”, uzun süreli B12 Vitamini eksikliği görme işleminde görevli olan sinirleri etkileyerek görme bozukluklarına sebep olabilir.

8. Ruh Hali Değişiklikleri

depresyon001

B12 Vitamini eksikliği olan kişilerde genellikle ruh hali değişiklikleri rapor edilmektedir. Depresyon ve bunama gibi belirtilerin ortaya çıkmasında öne sürülen hipotez ise hormonlarda meydana gelen değişiklik sonucu beyin işlevlerinin değişmesi ve bu problemlere sebep olmasıdır. Ancak depresyon ve bunama sadece B12 Vitamini eksikliği belirtisi olarak kabul edilemez. Bu durumlarda da doktora başvurmak yapılması gereken ilk ve en doğru iştir.

Özetle: B12 eksikliği depresyon ve bunamaya yol açabilir.

9. Yüksek Ateş

yuksekates

Çok nadir durumlarda görülmekle birlikte, B12 Vitamini eksikliği yüksek ateş belirtisine sebep olabilir. Neden olduğu tespit edilemeyen B12 Vitamini eksikliğine bağlı yüksek ateşin, düşük dozlarda B12 Vitamini tedavisi uygulandığında normale döndüğü gözlemlenmiştir.

Özetle: Çok nadir durumlarda B12 Vitamini eksikliği yüksek ateşe sebep olabilir.

Sonuç Olarak

B12 Vitamini eksikliği günümüzde son derece yaygındır ve kendisini bazı durumlarda izlenmesi zor olan farklı belirtilerle gösterir. Eğer belirtilen risk guruplarındaysanız ya da belirtilere sahipseniz doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir. Birçok insan için B12 Vitamini eksikliği, bu vitamin bakımından yeterli beslenme ya da uygun destek tedavisiyle kolaylıkla kontrol altına alınabilir ve engellenebilir.

Kaynak: healthline

21 Ekim 2017